Een kansrijke start is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gezond en bewust kiezen voor een zwangerschap is een eerste stap om zoveel mogelijk kinderen een Kansrijke Start te geven. Gezond Zwanger Worden en daarmee een Kansrijke Start begint al voor de bevruchting. Onderzoek toont namelijk aan dat de kansen en ontwikkelingen van een kind al beginnen in de eerste 100 dagen vóór de bevruchtingen (preconceptie) en 1000 dagen na bevruchting. In deze periode verloopt de ontwikkeling van het kind sneller dan in alle jaren daarna, waardoor het extra gevoelig is voor invloeden uit de omgeving. Veel mensen zijn nog niet bekend met de factoren die de totstandkoming van een zwangerschap en de daaropvolgende ontwikkeling van het kind kunnen beïnvloeden. Het is daarom essentieel dat ouders al vóór de zwangerschap bekend zijn met deze factoren om een gezonde start te waarborgen.
De week van het Gezond Zwanger Worden 17-21 juni, is onderdeel van het landelijke Actieprogramma Kansrijke Start. De ambitie is om het gesprek over Gezond Zwanger Worden bij iedereen in de vruchtbare leeftijd te normaliseren. Het doel is dat iedereen in de vruchtbare leeftijd bewust nadenkt over een zwangerschapswens en daar ook naar handelt. Daarnaast moeten professionals vanuit zowel het medisch maar ook het sociaal domein moeten zich bewust zijn van hun rol bij Gezond Zwanger Worden en bekend zijn met handelingsopties. De centrale vraag ‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’ moet de start van het gesprek zijn tussen de mensen om wie het gaat en hun (in)formele netwerk in de zorg of ondersteuning. Gezond Zwanger Worden moet daarbij een vast onderdeel worden van de kwaliteit van zorg en het ondersteuningsaanbod.
Het Publiek Private Partnerschap (PPP) Kansrijke Start zet zich, samen met alle partners, in voor een gezonde en kansrijke start voor alle kinderen en gezinnen in Nederland. Het netwerk ontwikkelt projecten gericht op deze vroege levensfase, variërend van onderzoek en innovatie tot implementatie en onderwijs. De week van Gezond Zwanger Worden was ontzettend waardevol om projecten voor de eerste 1000 dagen onder de aandacht te brengen en het belang van deze cruciale periode te benadrukken.
Landelijke conferentie ‘Kansrijke Start’
Tijdens de Conferentie Kansrijke Start “Blijven doen wat nodig is” in Zeist, was het Kansrijke Start Publiek Privaat Partnerschap (PPP) met een stand aanwezig om informatie te delen en met aanwezigen het gesprek aan te gaan. Bovendien opende Eric Steegers, een van de initiatiefnemers van het Kansrijke Start PPP, samen met Angela Uytdewilligen (programmamanager Landelijk Actieprogramma Kansrijke Start) de week van het Gezond Zwanger Worden.
Activiteiten Gezond Zwanger Worden
Tijdens de Gezond Zwanger Worden week werden er door vele organisaties mooie activiteiten georganiseerd om het bewustzijn rondom preconceptionele gezondheid te vergroten. Zo ook in het Erasmus MC, op dinsdag 18 juni en donderdag 20 juni was er een informatiemarkt over Gezond Zwanger Worden in de centrale hal van het Erasmus MC. Verschillende projecten die inspelen op gezond zwanger worden werden hier onder de aandacht gebracht, zoals Zwanger Wijzer, Stoppen met Roken, Slimmer Zwanger en Generation R Next. Bovendien waren ook projecten gekoppeld aan het PPP zichtbaar, zoals het recentelijk gestarte Hygeia project en Our Smart Family Buddy. Ook werden er masterclasses verzorgd over gezond zwanger worden door gynaecoloog Annemarie Mulders en stoppen met roken door neonatoloog Jasper Been.
Tijdens de informatiemarkt was een team van verloskundigen, onderzoekers en specialisten aanwezig om andere zorgprofessionals en bezoekers te voorzien van advies en informatie. De focus lag op zorgprofessionals, om bewustwording te creëren over het belang van het gesprek aangaan over gezond zwanger worden en weten welke handelingsopties zij hebben. Het was een succes! Er zijn veel waardevolle gesprekken gevoerd met zowel zorgprofessionals maar ook met bezoekers. Gynaecoloog en hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie, Eric Steegers, is gezamenlijk met gynaecoloog-perinatoloog, Annemarie Mulders, van mening dat de vraag ‘Wilt u het komende jaar zwanger worden?’ veel meer gesteld zou moeten worden. Juist door huisartsen, specialisten en andere zorg- en hulpverleners. Om een kansrijke start voor de nieuwe generatie te bewerkstelligen, moeten we alle zorgprofessionals deze vraag laten stellen en ouders moeten op de hoogte zijn. Mulders: ‘’Als je goed voorbereid begint en als ouders gezond start, dan staat je (ongeboren) kind al met 2-0 voor, voor een gezond leven.’’
Hoog bezoek
Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) bezocht het Erasmus MC op donderdag 20 juni vanwege de landelijke Week van het Gezond Zwanger Worden. Tijdens zijn werkbezoek ging hij in het onderwijscentrum in gesprek met een aantal medisch specialisten en studenten geneeskunde en verloskunde over de vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ Van Ooijen vroeg zich af of mensen het niet lastig vinden als deze vraag gesteld worden. ‘’Nee’’ was het antwoord. Het wordt juist gewaardeerd, en dat blijkt ook uit onderzoek.
Na een bezoek aan de I-Wall -dat is een virtual-reality muur van 3 meter breed en 2 meter hoog, waarop je een hologram van een embryo in de afemeting van een vierkante meter kunt zien, bezocht de staatssecretaris ook de informatiemarkt. Daar ging hij in gesprek met de aanwezige zorgprofessionals en onderzoekers. Uiteraard heeft hij daar ook een gezonde smoothie bij elkaar gefietst, die tijdens de markt werden uitgedeeld.
En nu?
De week van Gezond Zwanger Worden is ten einde, maar het gesprek rondom de vraag ‘Wilt u het komende jaar zwanger worden?’ en de thematiek van Kansrijke Start gaat door! Afgelopen week was er volop belangstelling in de media, zoals in het AD, de Linda, de radio en op LinkedIn. Op de website van VWS, Gezond Zwanger Worden, is bovendien veel informatie te vinden, plus een link naar een toolbox.
Dit momentum houden wij vast! Kansrijke Start PPP ontwikkelt gezamenlijk met haar partners projecten die kunnen bijdragen aan het verminderen van gezondheidsverschillen en sociaaleconomische ongelijkheid. De gevoerde gesprekken hebben geleid tot een breder draagvlak, en de belangrijke rol van onderzoek en innovatie werd tijdens deze week duidelijk onderstreept. Inzetten op preconceptiezorg wordt dan ook gezien als levensloopzorg. “We hebben momentum, laten we dit met elkaar vasthouden en verder ontwikkelen”, aldus Josine Vermeulen, programmamanager van het Kansrijke Start PPP.
Eric Steegers: ‘’Nu zorgen voor een goede start, biedt het kind betere kansen ook later in het leven.’’ Daarom richt het Kansrijke Start PPP zich op deze preventieve aanpak met projecten rondom onderzoek en innovatie in de eerste 1000 dagen van het leven van een kind.
Benieuwd wat u kunt betekenen voor het Strategisch Publiek Privaat Partnerschap Kansrijke Start? Neem gerust contact op.