PregnaDigit is van start!

Op 5 september is het project PregnaDigit officieel van start gegaan met een feestelijke kick-off in Utrecht. In het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan het tot stand brengen van dit belangrijke project. PregnaDigit ontwikkelt een breed inzetbare handleiding voor digitale zwangerschapszorg op afstand bij complicaties. Het doel is moeder en ongeboren kind veilig vanuit huis te kunnen monitoren. Hierdoor wordt een ziekenhuisopname of veelvuldige poliklinische bezoeken voorkomen. Onderzoek heeft reeds aangetoond dat dit veilig kan en de ervaringen en kostenbesparingen zijn indrukwekkend. Het is tijd voor een bredere marktbenadering om deze zorg overal inzetbaar en toegankelijk te maken.

Hoe zien de zorgpaden er bij deze hybride zorg uit? Wat werkt al erg goed en waar liggen nog wensen in de Medische Technologie voor onder andere foetale hartregistraties thuis? Hoe vergelijken we veilig data en kunnen we met voorspellende modellen complicaties nóg meer voor zijn in de toekomst? Hoe veranderen kosten en moet de hybride bekostiging aansluiten? Tot slot, hoe heffen we kansenongelijkheid op en bereiken we álle zwangere vrouwen met zwangerschapscomplicaties? PregnaDigit heeft als doel om een systeemoplossingte bieden met duidelijke handvatten voor deze digitale transformatie binnen de zorg.

In de afgelopen tien jaar hebben de consortiumpartners innovatief onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek richt zich op het monitoren van zwangerschapscomplicaties via digitale zorg op afstand, (zoals de HoTeL en SAFE@home studies). De studies leverden veelbelovende resultaten die de basis vormen voor PregnaDigit. Het brede consortium achter dit project brengt burgers, onderzoekers, zorgprofessionals, MedTech-bedrijven, zorgverzekeraars en belanghebbenden samen. Gezamenlijk wordt het systeem in de aankomende vier jaar verder ontwikkeld en uiteraard grondig getest. Op de lange termijn is een jaarlijkse besparing van de Nederlandse zorguitgaven verwacht door vervanging van ziekenhuisopnames door digitale zwangerschapzorg op afstand.

De systeemoplossing van PregnaDigit bevordert de digitale transformatie van zwangerschapszorg wat zorgt voor duurzamere en betaalbaardere zorg. Daarnaast vermindert het de druk op ziekenhuizen en zorgmedewerkers. Tot slot is het aanpakken van gezondheidsongelijkheid van groot belang, aangezien een gezonde start voor elk kind al vóór de geboorte begint.

In 2024 worden met de klinische en MedTech partners de voorbereidingen getroffen in de betrokken ziekenhuizen en universitaire centra om begin 2025 te starten met digitale zwangerschapszorg op afstand. Dit geldt ook voor de installatie en trainingen van de digitale systemen, het gezamenlijk standaardiseren van deze hybride zorg en het in kaart brengen van de huidige kosten (metromapping).

PregnaDigit draagt met digitale zwangerschapzorg op afstand bij aan betaalbare,rechtvaardige en duurzame medische zwangerschapzorg. Het innovatieve project speelt hiermee in op de kennis en methoden die de MedTech-industrie en zorg nodig hebben voor een grootschalige digitale transformatie.