Our Smart Family Buddy (OSFB)

Een interactief digitaal platform om jonge gezinnen in kwetsbare omstandigheden te ondersteunen bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl.

In Nederland leven mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) gemiddeld 6 jaar korter en 15 jaar in slechtere gezondheid dan mensen met een hoge SES. Ze ervaren vaker problemen met gezondheid, leefstijl, leefomgeving, wonen, werken en leren. Vooral jonge gezinnen in achterstandswijken profiteren minder van ontwikkelde technologische interventies om hun leefstijl te verbeteren en dit lang vol te houden. Het doel van de projectgroep is om een Interactief Digitaal Platform genaamd Onze Slimme Gezinsbuddy (‘Our Smart Family Buddy’) te ontwikkelen dat jonge gezinnen in kwetsbare omstandigheden in Rotterdam-Zuid op maat kan ondersteunen bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl. De Buddy richt zich met name op gezonde voeding, mentale gezondheid en interactie met de eigen omgeving.

Projectbeschrijving

In het project ontwikkelt het onderzoeksteam ‘Our Smart Family Buddy’ (OSFB), een interactief digitaal platform met menselijke en omgevingsinteracties gericht op het bevorderen van gezondheidskennis, gezonde leefstijlen en omgevingen voor gezinnen in kwetsbare omstandigheden. Het OSFB platform wordt speciaal op maat gemaakt voor jonge gezinnen die wonen in de wijk IJsselmonde in Rotterdam-Zuid, en ontwikkeld in maatschappelijke leergemeenschappen met gezinnen en een consortium van epidemiologische, technologische en klinische experts, en publieke en private organisaties zoals scholen, kinderopvang, lokale en regionale overheden, gemeenten, IT bedrijven en zorgverzekeraars.

In de eerste fase van het project worden geschikte (functies van) bestaande eHealth-tools voor de doelgroep en het platform beoordeeld. Ook worden strategieën ontwikkeld om een gezonde omgeving te versterken en het OSFB platform in de gezinnen en wijkorganisaties te integreren. Samen met de gezinnen en belanghebbenden worden via co-creatie en co-ontwikkeling de gezondheidsbehoeften en waarden verwerkt in het platform. In de tweede fase wordt het OSFB platform gebouwd, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van artificiële intelligentie. In de laatste fase wordt de bruikbaarheid en effectiviteit van het prototype getest. Het project ontwikkelt ook een ethisch kader en aanbevelingen voor de praktische implementatie in de maatschappij na afloop van het project.

Het toekomstige gebruik van het OSFB platform door jonge gezinnen, die leven in kwetsbare omstandigheden, zal bijdragen aan een betere gezondheid van het hele gezin. Dit zal leiden tot lagere gezondheidszorg- en maatschappelijke kosten voor deze burgers, en een positieve impact hebben op sociale ongelijkheden.

Het OSFB project levert een belangrijke bijdrage aan het Lifestyle Care thema van Kansrijke Start door met een interactief digitaal platform op-maat de leefstijl van jonge gezinnen in kwetsbare omstandigheden te verbeteren.

(Beoogde) resultaten

Het project zal een prototype OSFB platform opleveren met testresultaten voor de bruikbaarheid en effectiviteit. Hiermee kan het platform verder doorontwikkeld worden voor daadwerkelijk gebruik door de doelgroep in IJsselmonde, en daarnaast ook opgeschaald worden binnen Rotterdam en Nederland. Op dit moment wordt de eerste fase van het project afgerond met het vaststellen van de inhoud van het OSFB platform, en zal binnenkort de technologische ontwikkeling gestart worden.

Partners

Erasmus MC, Universiteit Leiden, DRIFT/EUR, TU Delft, Ortec, RIVM, Nederlands Voedingscentrum, NCJ, KindeRdam, MBO Zadkine, Innovation Quarters, Diabetesfonds, TJIP, Resilient Delta, Maasstad Ziekenhuis, TNO, Improve, Gemeente Rotterdam, KNOV, Rotterdam school of management, Medical Delta, Trimbosinstituut, Somnox, Garage2020, VGZ, Hogeschool Rotterdam, Zilverenkruis, Pharos, OGD, &Ranj, Muzus, Peercode

Looptijd project

2022 – 2028

Financiering

Het OSFB project wordt gefinancierd door NWO, projectnummer KICH1.GZ01.20.016.

Contact

Prof. dr. Régine Steegers-Theunissen, Erasmus MC (email r.steegers@erasmusmc.nl)