Het Strategisch Publiek Private Partnerschap (PPP) Kansrijke Start draagt met onderzoeks- en innovatie-initiatieven bij aan de gezamenlijke missie: een gezonde en kansrijke start voor alle kinderen en gezinnen in Nederland. Het PPP fungeert als onderzoeks-en innovatielijn binnen het nationale actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS. We doen dit met kennisorganisaties, lokale en landelijke overheden, het publiek en het bedrijfsleven.
Het PPP ontwikkelt projecten en initiatieven onderverdeeld in zes thema’s. Deze thema’s zijn door landelijke experts en ervaringsdeskundigen al eerder bepaald in september 2023 en bieden de basis voor nieuwe projecten, rondom de thematiek van Kansrijke Start.
Eerste projectideeën uit community bijeenkomst 26 januari
Tijdens de community bijeenkomst van afgelopen 26 januari is vanuit de vastgestelde thema’s de basis gelegd voor een aantal projectideeën die verder uitgewerkt gaan worden vanuit de PPP community. Hieronder leest u kort welke projectideeën binnen de thema’s tijdens deze bijeenkomst in co-creatie met experts en ervaringsdeskundigen zijn gedefinieerd.
De lopende projecten omvatten verschillende aspecten van gezondheid en welzijn tijdens de eerste duizend dagen van het leven. Het “Generation-proof woonwijken” project streeft naar leefomgevingen die geschikt zijn voor meerdere generaties, terwijl “Verbinden met de energietransitie” gezondheidsmaatregelen integreert in verduurzamingsinitiatieven. “Zwangerstap” onderzoekt het effect van beweging op zwangerschap. Het tweede project onder Medical & SOcial Care is “Beter meten is beter weten,” waarbij data-integratie bevordert voor een betere gezondheid. “Digitale innovaties voor meer kansengelijkheid” wil bestaande oplossingen toegankelijker maken voor kwetsbare zwangere vrouwen. “Gemeenschapsgerichte aanpak” brengt lokale initiatieven samen voor grotere impact, terwijl “Communicatie op maat” professionals traint voor effectieve communicatie. Tot slot richt “Hoe krijg je beschikbare informatie bij ouders?” zich op het vinden van manieren om relevante informatie op maat aan te bieden aan ouders, met inbegrip van sociale media en educatieve initiatieven.