Interview met klinische PhD onderzoeker binnen project PregnaDigit

Binnen het netwerk van Kansrijke Start PPP wordt er volop aan onderzoek en innovatie gewerkt. Onmisbaar in deze kring zijn de onderzoekers! Wij spraken met één van hen die binnen het project PregnaDigit onderzoek uitvoert. PregnaDigit is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld. In de foto de Klinische PhD’ers binnen PregnaDigit (v.l.n.r.: Eline Bel, Rebecca Vellekoop, Hélène van Oorschot).

Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Rebecca Vellekoop. Ik ben physician assistant klinisch verloskundige en werk sinds 2016 in het Erasmus MC. Daarvoor heb ik ruim tien jaar als eerstelijns verloskundige gewerkt. Vorig jaar ben ik gestart met een promotietraject binnen het PregnaDigit-project. Mijn rol binnen dit project is tweeledig. Enerzijds ben ik, samen met twee collega-promovendi, verantwoordelijk voor het opstarten en begeleiden van het project in zes Nederlandse ziekenhuizen. Anderzijds verrichten wij binnen PregnaDigit wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar met een groot team. In ons project is er een nauwe samenwerking tussen UMC Utrecht, Erasmus MC, Erasmus School of Health Policy and Management en Hogeschool Rotterdam om alle wetenschappelijke vragen te beantwoorden.

Wat motiveerde je om je te richten op digitale zorginnovaties?

Innovatie in de zorg is essentieel. De vraag naar zorg neemt toe en de druk op zorgverleners groeit. Digitale innovatie is nodig om de zorg toekomstbestendig te maken. Voor zwangeren zijn digitale zorgoplossingen al beschikbaar en we weten inmiddels dat dit veilig kan en de patiënttevredenheid vergroot. Dit motiveert mij om te helpen dit verder te ontwikkelen, te implementeren en te verbeteren.

Wat willen jullie bereiken bij PregnaDigit?

PregnaDigit omvat verschillende aspecten, maar in essentie willen we een toolkit ontwikkelen voor de implementatie van digitale innovaties in de gezondheidszorg. Uit ervaring weten we dat innovaties vaak vastlopen, bijvoorbeeld door financieringsproblemen. Daarnaast streven we ernaar dat iedereen, inclusief zwangeren in kwetsbare situaties, toegang heeft tot digitale zorg.

Hoe draagt dit onderzoek bij aan een Kansrijke Start voor moeder en kind?

Uit studies blijkt dat digitale monitoring van bijvoorbeeld de bloeddruk kan leiden tot vroegtijdige interventie met medicatie. Hierdoor kunnen we voorkomen dat vrouwen ernstig ziek worden tijdens de zwangerschap, wat het aantal door zorgverleners geïnitieerde vroeggeboortes vermindert. Dit is cruciaal voor een gezonde start van een kind. Daarnaast laat onderzoek zien dat CTG-thuismonitoring gemiddeld elf ziekenhuisopnamedagen kan vervangen. Dit heeft niet alleen voordelen voor de patiënttevredenheid, omdat vrouwen zich thuis prettiger voelen, maar ook voor het gezin. Al in het gezin aanwezige kinderen kunnen hun moeder blijven zien, wat bijdraagt aan een stabiele gezinssituatie. Verder hebben innovaties die het dagelijks leven vergemakkelijken een positieve invloed op de mentale gezondheid. Dit alles zorgt ervoor dat digitale zorg bijdraagt aan een betere gezondheid voor moeder en kind.

Wilt u meer weten?

Kijk voor aanvullende informatie op de projectpagina: PregnaDigit