Behandeling geelzien

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Behandeling-Geelzien-960-1.webp

Is lichttherapie via een rompertje een effectieve innovatie voor geelzien bij baby’s?

Veel baby’s zien tijdelijk een beetje geel door een verhoogd bilirubinegehalte. Dit is vaak onschuldig maar kan ook ernstig verlopen. Dan is behandeling nodig via lichttherapie. Nu gebeurt dat vaak in het ziekenhuis via een lamp of een lichtgevend matras. Bilihome heeft in een nieuwe innovatie lichttherapie in een romper verwerkt. In dit project testen we of deze behandeling ook effectief is en hoe baby’s, ouders en zorgverleners dit ervaren.

We testen dit op de kraamafdeling van het Erasmus MC en in het Geboortecentrum Sophia. In het onderzoek worden twaalf baby’s met een te hoog bilirubine achtereenvolgens behandeld met de nieuwe romper. We houden nauwkeurig bij hoe goed het bilirubine daalt en welke voor- of nadelen de behandeling heeft voor de baby, ouders, en zorgverleners.

Lichttherapie voor geelzien is een veel voorkomende reden voor baby’s om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Lichttherapie via een romper kan ervoor zorgen dat de baby dichter bij ouders kan blijven. Een batterij zorgt ervoor dat de romper niet aangesloten hoeft te worden op een stopcontact. Uiteindelijk kan deze innovatie helpen om lichttherapie ook thuis makkelijker te maken.

De huidige apparaten voor fototherapie thuis hebben nog behoorlijke nadelen. De apparaten moeten, bijvoorbeeld, altijd aangesloten zijn aan het stopcontact en daardoor kan het moeilijker zijn voor ouders om op een natuurlijke manier voor hun baby te zorgen. Bilihome heeft voor het eerst een draagbaar fototherapieapparaat ontwikkeld, geïntegreerd in een romper: Jauni.

Deze innovatie kan zorg voor een veel voorkomend probleem in de eerste levensfase makkelijker maken. Als hierdoor deze zorg ook thuis kan worden toegepast, kunnen baby’s en ouders makkelijker samen blijven en wordt de druk op ziekenhuiszorg verlicht.

(Beoogde) resultaten

In dit pilot onderzoek willen wij voor het eerst de effectiviteit en veiligheid van Jauni onderzoeken. Dit doen we bij 12 baby’s die opgenomen zijn op de kraamafdeling van het Erasmus MC of het geboortecentrum Sophia en die fototherapie nodig hebben. Daarnaast willen we de ervaring van ouders en zorgverleners met betrekking tot Jauni en de zorg voor de baby tijdens fototherapie onderzoeken.

Looptijd project

Gestart in 2024

Contact

dr. Jasper Been, Erasmus MC (email j.been@erasmusmc.nl)