Invloed leefomgeving op gezondheid

Hoe beïnvloeden leefbaarheid en veiligheid van de woonomgeving de gezondheid en kansen in de 1e 1000 dagen?

In dit project staat de invloed van de leefomgeving op de gezondheid en ontwikkeling in de 1e 1000 dagen van het leven centraal. Daarbij wordt kennis uit de wetenschappelijke literatuur via data-gedreven projecten getoetst aan de Nederlandse situatie. De informatie die hieruit voortkomt wordt omgezet naar passende interventies in de leefomgeving. Deze interventies richten zich op het bevorderen van de gezondheid in de 1e 1000 dagen. Het project wordt uitgevoerd door onderzoekers op het gebied van geboortezorg, epidemiologie en bouwkunde in samenspraak met verschillende ministeries. Het project richt zich primair op de 20 aandachtsgebieden in het National Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Hoewel andere gebieden in Nederland niet worden uitgesloten binnen het onderzoek.

(Beoogde) resultaten

Vanuit een inventarisatie zijn drie overkoepelende thema’s geïdentificeerd welke de vervolgactiviteiten zullen sturen: veiligheid, beschikbaarheid en klimaatverandering. Het eerste thema omvat veiligheid: hierin gaan het onderzoeksteam kijken hoe kenmerken van veiligheid samenhangen met de (ervaren) leefbaarheid in een wijk. Daarbij wordt ook gekeken naar hoe leefbaarheid gezondheid rondom de geboorte kan beïnvloeden. Zo lijkt er een link te zijn tussen verbetering in leefbaarheid van de wijk en minder ongewenste geboorte-uitkomsten in diezelfde wijk. Ook is gezien dat kenmerken van achterstand, zoals achterblijvend onderhoud aan de openbare ruimte, afval en graffiti zich vaak bundelen op kruispunten in een wijk. Of dit ook de ervaren leefbaarheid van de wijk en gezondheid beïnvloedt is nog niet onderzocht.

Partners

Erasmus MC, TU Delft (faculteit bouwkunde en architectuur), ministerie BZK, ministerie VWS en ministerie SVW

Looptijd project

2023 – 2026

Financiering

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Contact

dr. Jasper Been, Erasmus MC (email j.been@erasmusmc.nl)