De week van het ´Gezond Zwanger Worden´

Een zo gezond mogelijke voorbereiding op een zwangerschap is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Velen zijn niet bekend met de factoren die de totstandkoming van een zwangerschap en de daaropvolgende ontwikkeling van het kind kunnen beïnvloeden. Tijdens de landelijke week van het Gezond Zwanger Worden van 17 tot en met 21 juni worden door geheel Nederland activiteiten georganiseerd. De week van Gezond Zwanger Worden is een initiatief van het landelijke actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS.

In de 100 dagen vóór en in de eerste 1000 dagen vanaf de bevruchting wordt de basis gelegd voor de gezondheid, welzijn en kansen. Hier zal een kind voor de rest van haar leven op voortbouwen. In die tijd verloopt de ontwikkeling van het kind sneller dan in alle jaren daarna en is daardoor extra gevoelig voor invloeden uit de omgeving. Dit start direct na de bevruchting, al vóórdat ouders weten dat er een zwangerschap is. Waarom ook een focus op professionals? Zodat ook zij het gesprek aangaan over gezond zwanger worden en heel concreet de vraag stellen ‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’ Niet alleen verloskundigen of gynaecologen, juist ook andere medische specialisten en professionals in het sociaal domein. Dit belang van de eerste 1000 dagen en een preventieve aanpak willen wij met onze projecten tijdens deze week ook onder de aandacht brengen.

Programma

Op maandag 17 juni is het PPP Kansrijke Start vertegenwoordigt op de landelijke conferentie van Kansrijke Start. Graag vertellen wij hier meer over onze lopende projecten.

Binnen het Erasmus MC is er op dinsdag 18 en donderdag 20 juni tussen 11:00 – 14:00 uur een informatiemarkt. Er staan kraampjes met informatie over de Zwanger Wijzer, stoppen met roken, Slimmer Zwanger, Generation R Next en een kraam met algemene informatie en boeken over zwangerschap. Bovendien kun je ook langskomen om je eigen smoothie bij elkaar te fietsen!

Op dinsdag en woensdag zijn er ook masterclasses tussen 12:00 – 13:00 uur over gezond zwanger worden. Dinsdag zal gynaecoloog-perinatoloog Annemarie Mulders, die samen met Eric Steegers het Handboek preconceptiezorg ‘Gezond zwanger worden’ heeft geschreven, over de preconceptieperiode als ‘window of opportunity’ voor gezondheid en welzijn later spreken.

Op woensdag gaat neonatoloog Jasper Been met de masterclass ‘Zorg voor een rookvrije start’ in op ieders verantwoordelijkheid om het belang van stoppen met roken tijdens (en liefst vóór) de zwangerschap bespreekbaar te maken en te verwijzen naar effectieve stophulp.

Met enthousiasme kijken wij deze week nu al tegemoet!